Matroizi

  1. Matroizi matriciali.
  2. Fie A o matrice de dimensiune şi N mulţimea indicilor coloanelor din A. Definim sistemul de independenţă (N, F) prin dacă mulţimea coloanelor date prin S conţine doar coloane liniar independente. Pentru fiecare submatrice AT având coloanele aj pentru se ştie că fiecare mulţime maximă de coloane liniar independente conţine m(T)=rang(AT) coloane şi astfel (N, F) este un matroid.

    În general, dacă M este un matroid şi există o matrice A astfel încât mulţimile de independenţă ale lui M corespund coloanelor liniar independente ale lui A, atunci M este numit matroid matricial.

  3. Matroizi grafici.
  4. Fie G=(V, E) un graf şi o submulţime de muchii. dacă subgraful GT=(V, T) nu conţine cicluri. Ştim că pentru orice , cardinalitatea unei mulţimi maxime de muchii care este aciclică în GT este m(T)=|V|-c, unde c este numărul componentelor conexe ale lui GT, şi astfel, (E, F) este un matroid.

    În general, dacă M este un matroid şi există un graf G astfel încât mulţimile de independenţă ale lui M corespund mulţimilor de arce aciclice din G, atunci M se numeşte matroid grafic.

    Trebuie observat că matroizii grafici sunt în acelaşi timp şi matroizi matriciali.

  5. Matroizi partiţie.

Fie Ej, , m mulţimi finite şi disjuncte două câte două şi . este o mulţime de independenţă dacă pentru orice .

Pentru orice , cardinalitatea unei mulţimi de independenţă maximală din T este şi astfel (E,F) este un matroid.

În general, dacă M este un matroid şi există o mulţime E cu partiţia {E1,E2,…Em} astfel încât mulţimile de independenţă ale lui M corespund mulţimilor de independenţă din E, atunci spunem că M este un matroid partiţie.

urmator